Uvod

Epoch Times, 5. avgusta 2014. godine

Ovo je prevod izvanredne serije devet članaka koji su se prvi put pojavili kao uvodnici u Daijiyuanu, kineskom izdanju The Epoch Timesa. Iz razloga koji bi trebali biti jasni nakon čitanja Komentara, njihovi autori ostaju anonimni.

Prvi od ovih uvodnika objavljen je 19. novembra 2004. Od tada su imali izvanredan efekat. Devet komentara često pomažu u pokretanju razgovora među Kinezima o pravoj prirodi KPK (Komunističke partije Kine). Devet komentara je pomoglo Kinezima da saznaju o tome šta je KPK i šta je učinila Kinezima, zemlji i prirodnoj okolini. Otkako su informacije o KPK dostupne široj javnosti, masovni pokret istupa iz KPK postao je moćna sila za mirnu transformaciju.

U roku od 10 godina, više od 160 miliona Kineza zatražilo je istup iz KPK i njenih pridruženih organizacija. Devet komentara pomoglo je započinjanju ove nove ere. Kinezi donose informativne odluke za svoju budućnost.

Danas su Devet komentara prevedeni na 32 jezika. Dostupni su na internetu.

Uredništvo Epoch Timesa


Više od jedne decenije nakon pada komunističkih režima bivšeg Sovjetskog Saveza i istočnoevropskih zemalja, internacionalni komunistički pokret je odbačen širom svijeta. Propast Komunističke Partije Kine (KPK) je samo pitanje vremena.

Ipak, prije svog potpunog kolapsa, KPK pokušava povezati svoju sudbinu sa Kineskom nacijom, sa 5000 godina njene civilizacije. To je katastrofa za kineski narod. Kineski narod se sada suočava sa pitanjima, kako gledati na KPK, kako se Kina može razviti u društvo bez KPK i kako kineski narod može ponovo zadobiti svoju tradiciju i svoje nasljeđe. Kako će Kinezi odgovoriti na ova pitanja je od najveće važnosti, ne samo za kineski narod, već za sve ljude u svijetu.

Epoch Times sada objavljuje specijalnu seriju priloga "Devet komentara o Komunističkoj Partiji Kine". Prije nego što se zatvori poklopac na mrtvačkom sanduku KPK, želimo dati zaključni sud o njoj i o internacionalnom komunističkom pokretu, koji su čovječanstvu donijeli nesreću duže od jednog stoljeća.

U preko 80 godina svog postojanja, sve što je KPK dotakla, bilo je upropašteno lažima, ratovima, gladovanjem, tiranijom, masakrom i terorom. Tradicionalna vjerovanja i vrijednosti su nasilno uništeni. Prvobitni etički načini razmišljanja i prvobitne socijalne strukture su nasilno rastureni. Međusobno razumijevanje, ljubav i harmonija su se iskrivile u borbu i mržnju. Poštovanje i cijenjenje neba i zemlje zamijenjeno je arogantnom željom za "borbom protiv neba i zemlje". Rezultat toga je totalni kolaps socijalnih, moralnih i ekoloških sistema i duboka kriza za kineski narod i u stvari za čovječanstvo. Sve ove nesreće prouzrokovane su planiranjem, organizacijom i kontrolom od strane KPK.

Jedna čuvena kineska pjesma kaže: "Uzaludno duboko uzdišem zbog cvjetova koji opadaju". Kraj je blizu za komunistički režim, koji se još samo bori za svoj opstanak. Dani do njegovog kolapsa su odbrojani. Epoch Times vjeruje da je sada, prije potpune propasti KPK, sazrjelo vrijeme za jedan opsežan pogled unazad, kako bi se kineskom narodu i svijetu potpuno razotkrilo besprimjerno zlo učinjeno od strane KPK. Kao jedna ogromna sekta, KPK je zavisila od svoje sposobnosti da, kroz kombinaciju sile i obmane, kontrolira misli jedne velike nacije. Mi se nadamo da će oni, koji su još uvijek obmanuti od strane KPK, sada to jasno vidjeti, osloboditi se njenog uticaja na njihovo razmišljanje i njene kontrole i osloboditi se okova terora i u ime dobra odbaciti sve iluzije o njoj.

Vladavina KPK je najmračnija i najapsurdnija stranica u kineskoj istoriji. U beskrajnoj listi zločina, najopakiji je zasigurno progon Falun Gonga. Progonom "Istinitosti, Dobrodušnosti, Tolerancije", Jiang Zemin je usmjerio KPK protiv same savjesti. Epoch Times vjeruje da, shvatajući pravu istoriju KPK, možemo pomoći spriječiti da se takve tragedije ikad ponove.

Naslovi "Devet komentara o Komunističkoj partiji" su:

  1. Šta je Komunistička partija?
  2. Počeci Komunističke partije Kine
  3. Tiranija Komunističke partije Kine
  4. O tome kako je Komunistička partija usmjerena protiv prirode
  5. O dosluhu Jiang Zemina i Komunističke partije Kine o progonu Falun Gonga
  6. Kako je Komunistička partija Kine uništila tradicionalnu kulturu
  7. Istorija ubistava počinjenih od strane Komunističke partije Kine
  8. O tome kako Komunistička partija Kine ima karakter zle sekte
  9. O beskrupuloznoj naravi Komunističke partije Kine